26 Ocak 2010 Salı

Nadir kitap kıtalararası çalışıyor | Haber

Sahaf ekonomisi ciddi bir gelişme gösteriyor. 100 saafın üye olduğu Nadir Kitap internet sitesi, artık ABD üniversitelerinden hatta Vatikan'dan bile siparişler alıyor.


Antony Askew isimli İngiliz doktor 1721de büyücülükle suçlanıp yakı­lan bir kadının derisiyle kü­tüphanesinin en kıymetli eseri olarak gördüğü anato­mi kitabını ciltlediğinde, yeni bir hastalı­ğın da fitilini ateşledi. Kısa sürede tüm Avrupa'ya yayılan bu enteresan takıntıya "bibliomanie" adı verildi. Günümüzde bibliomanie bir çeşit sahaf hastalığı olarak anılıyor. Toplumun bu zararsız delileri ar­tık insan derisi kullanmıyor ama nadir olan bir kitabın peşinde tutkulu biçimde koşturup tüm vaktini ve parasını harca­maktan da çekinmiyor... İstanbul dünyada sahaflığın en köklü ol­duğu kentlerden. Birçok semtinde tarihin meşhur sahaflarının mütevazı heykelleri var. Öyle ki, çoğu üniversitenin gıpta etti­ği Ankara Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi'nin kütüphanesi varlığını Osmanlı'da kitap toplayıcılannın, alimlerin, ünlü şar­kiyatçıların başdanışmanlığını yapmış ki­tap uzmanı İsmail Saib Efendi'nin vasiye­tine borçlu. Ama artık çok az kimse sa­haflığın bu derin tarihiyle ilgili. Son yıllar­da sahaflık büyük değişime uğradı. Müş­teri yelpazesi sadece araştırmacılar, koleksiyonerler ve meraklılarla sınırlı değil. Di­zi tutkunlan, dekoratörler, şirketler de sa-haflann kapısını aşındınyor. Bu ilgi sektö­rü de büyütüyor. Koç Holding yöneticile­rinden Ömer Koç gibi ünlü işadamlan da sahaf tutkunlanndan.

20 milyon lirayı buluyor

İstanbul'da sahaf adıyla 500'e yakın ki­tapçı faaliyet yürütüyor. Bunların büyük kısmının portföylerinde nadir kitaptan zi­yade ikinci el kitap bulunuyor. Ancak bu ikisi artık iç içe geçmiş halde. Tüm bu ürünlerin yıllık satış miktarı 500 bini aşıyor. Fiyat skalasının 5 li­radan 15 bin liraya kadar ya­yıldığı düşünüldüğünde sek­törün yıllık cirosu ortalama 15-20 milyon liraya çıkabili­yor. Kuşkusuz burada aslan payını efemera denilen fotoğ­raf, plak, afiş, çizim vb ürünle­rin ağırlık oluşturduğu müzayedeler alıyor. Denizler Kitabevi, Simurg gibi sahaf­lar düzenli olarak müzayede düzenleniyor. Sahafçılığın ciddi bir sektöre dö­nüştüğünü gösteren en önemli gelişme ise yeni bir iş modelinin ortaya çıkması. Kısa süre önce kurulmasına rağmen Na­dir Kitap, alanının en büyüğü. 100 sahafı bünyesinde barındıran Nadir Kitap, sa­hafların Amazon.com'u gibi. Portalın genç mimarlarından Ömer Faruk Bahadur, 2007'de internet üzerinden satışlara başla­dıklarını söylüyor. Marmara Üniversitesi Bil­gi ve Belge Yönetimi Bölümü mezunu olan Bahadur'a göre sitenin farkı "çok satıcılı" olması. Yani her sahaf istediği kadar kitabı yükleyebiliyor. Fiyatını kendi belirliyor, gö­rüntüsünü, bilgileri ekliyor. Portalın üyeleri aylık 45 lira sabit kira ödüyor. Satılan her kitabın komisyonu ise yüzde 10.

Sahafların amazon.com'u

İki yıl gibi kısa bir sürede site oldukça basarı kazandı. Günlük ziyaretçi sayısı 20 bin. Toplam 750 bin kitap kaydı yapı­lan sitede şu anda 500 bin kitap satışta. Yani iki yılda 250 bin kitap alıcı bulmuş. Buna efemera dahil değil. Bahadur, üye­lerinin aylık ortalama satışının 200 civa­rında olduğunu belirtiyor. Üyeler üç te­mel kategoriye ayrılıyor: Birincisi antika değerinde kitap satanlar. İkincisi zengin ve orta düzeyde koleksiyon sahipleri. Üçüncü kesim ise ikinci el kitaplar. Baha­dur, bu son kategorinin korsana karşı bir panzehir olduğu görüşünde. Çünkü gün­cel yayınların ikinci el fiyatı, neredeyse korsan fiyatlarla rekabet ediyor. Dolayısıy­la ikinci el kitaplar her ne kadar klasik sa­hafların pek de öne çıkarmadıklan ürünler olsa da korsanla mücadelede etkili bir silah olmaya aday. Nadir Kitap'a yurtdışından da ilgi büyük. En önemli müşteri Japonya. Brezilya, Güney Kore, Fransa, Almanya ve Hollanda sabit alıçılann önde gelenleri. İn­giltere'de Kingston Üniversitesi, ABD'de Utah Üniversitesi bünyesindeki J.W Marriott Librarıy, İsveçre'den Vaxö Üniversitesi ve Vatikan'ın Biblioteca Vaticana kütüphanesi sitenin dü­zenli alıcılanndan. Giderek dikkati çeken ve alanında yükselen bir marka olan Nadir Kitap'a ortaklık teklifleri de geldiğini anlatan Bahadur, şimdilik bu teklifleri cazip bul­madıklarını sözle­rine ekliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder