30 Ocak 2010 Cumartesi

JD Salinger’ın 10 yeni kitabı | Haber

Çarşamba günü yaşamını yitiren yazar JD Salinger’ın gözlerden uzak yaşadığı dönemde yazdığı en az 10 kitabın ölümünden sonra yayımlanması gündemde.

Dünyaca ünlü yazar JD Salinger’ın hayatını kaybetmesinin hemen ardından ortada yazar hakkında söylentiler dolaşmaya başladı. Çavdar Tarlasında Çocuklar’ın yazarı Salinger, ona dünyanın dört bir yanında şöhret kazandıran kitabını yazdıktan kısa bir süre sonra evine kapanmış ve münzevi bir hayat sürmeye başlamıştı. İşte Salinger’ın gözlerden uzak yaşadığı bu dönemde kimsenin okumaması için özenle sakladığı en azından 10 romanın varlığından söz ediliyor. 91 yaşında yaşamını yitiren yazarın 1953 yılında New Hampshire’da aldığı evine yaptırdığı gizli bir bölümde kitaplar yazdığı ve bu elyazmalarının ölümünün ardından okuyucu ile buluşabileceği de söylentiler arasında yer alıyor. Salinger’ın Çavdar Tarlasında Çocuklar’ı dünya çapında 65 milyondan fazla satmıştı. Kitap, asi ergen Holden Caulfield’ın yaşadıklarını konu alıyordu. Holden’a göre herkesin eninde sonunda dönüşeceği şey, bir sahtekârdan başka bir şey değildi. Birinci tekil şahsın ağzından anlatılan kitap, ergenlikle başa çıkmaya çalışan gençlerin yaşadıklarına Holden’ın yaşadığı üç günü anlatarak ışık tutar.

Lennon’ın katilinin favorisi

Çavdar Tarlasında Çocuklar’ın aldığı eleştiriler başlarda karışıktı. Hatta roman ABD’deki bazı okullarda ve birkaç ülkede yasaklandı. Radikal Hıristiyanlar Holden’ı “mantıkdışı ve kâfir” olarak tanımladı. Kitap, bu eleştirilere rağmen edebiyat eleştirmenlerinin büyük bölümünü, yazarın hipnotize edici anlatımıyla büyülemeyi başarmıştı. Time dergisi Çavdar Tarlasında Çocuklar’ı 1923 yılından beri yazılmış en iyi 100 kitaptan biri olarak lanse etti.

Kitap 1980 yılında Mark Chapman, John Lennon’ı vurduktan sonra iyice ünlü oldu. Çünkü Chapman, üzerinde kitabın bir kopyasını taşıyordu ve “bu olağanüstü kitabı okuyanların eski Beatles üyesini neden vurduğunu anlayacağını” söyledi. Kitabın bu derece ünlü olması, kitap yayımlandığında 32 yaşında olan Jerome David Salinger’a bir hayal kırıklığından başka bir şey getirmedi. 1953’te Cornish’teki evine taşındığında söyleşi tekliflerini reddeden ve yayıncısına ona gelen hayran mektuplarının hiçbirini göndermemesini söyleyen yazar, münzevi olarak ün saldı.

1955 yılında “En iyi arkadaşlarımdan bazıları çocuklar. Aslında en iyi arkadaşlarımın hepsi çocuk” diye yazan Salinger, Franny ve Zooey, Dokuz Öykü, Yükseltin Tavan Kirişlerini Ustalar gibi kitaplara imza atsa da, hiçbiri Çavdar Tarlasında Çocuklar’ın başarısına ulaşamadı. 1980 yılında verdiği bir röportajda, yazmayı bırakmadığına dair ipuçları vermişti: “Yazmayı seviyorum ve sizi temin ederim ki hâlâ yazıyorum. Ama kendim için yazıyorum, kendimi memnun etmek için. Ve bunu yapmak için de yalnız kalmak istiyorum.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder